Odelstakst blir kun satt i rettssaker i forbindelse med odelsløsning av gårder som er blitt solgt ut av familien eller til en med dårligere odel. I praksis er dette ofte en høy takst da det bygger på andre kriterier enn konsesjon og åsete.
Men, begrepet blir ofte brukt (feilaktig) om en takst i forbindelse med overdragelse innen familien. Og er ment å beskrive en lav takst. Dette er en type taksering som vi unngår av flere grunner.
Taksering av eiendommer i forbindelse med overdragelse innen familien bør skje etter samme retningslinjer som annen landbrukstaksering. Ut i fra normal landbrukstakst gjøres det et fradrag for å gjøre det lettere for neste generasjon å kunne ta over. Det er ofte brukt 25% fratrekk grunnet en skattemessig regel om skattefritak for selger dersom det gis minimum 25% ”rabatt” Åsete er ikke å regne som arv, men det må vurderes i det enkelte tilfelle om det er forfordeling av en slik art at det bør godtgjøres andre arvinger. Særlig aktuelt der det er snakk om fradrag over
25%. Det er ikke det samme å overta en gård til 10 millioner som det er å få penger på bok. Det følger gjerne med en hel del forpliktelser og forventninger til en eiendom som har vært i familien i generasjoner og målet er vel å kunne gi det samme åsete videre om 20-40år.
Det har vært vanlig med lave takster til overdragelser, dette er noe som ikke praktiseres lenger (i hvertfall ikke av meg). Det er flere grunner til at dette ikke er aktuelt:
- Søsken. Dersom man skal gi eiendommen videre til en redusert pris så er det fint og i defleste tilfeller nødvendig. Men synliggjør det ved avslag, ikke ved å ha en feil verdsetting.
- Partnere. Det er faktisk slik i dag at ikke alle ekteskap/samboerforhold varer. Ved å ha en kunstig lav inngangsverdi ved overtakelse så kommer man desto dårligere ut ved et skifte.
- Arveavgift. Arveavgiften er borte – gi gave.
- Regnskapsmessig inngangsverdi. Kunstig lav inngang kan gi økt skatt i andre enden.
Se for øvrig siden landbrukstakst for videre beskrivelse om taksering av landbrukseiendommer. Kontakt oss gjerne for mer informasjon
Odelstakst – den faktiske:
Der det er behov for/ønskelig med en odelsløsning så blir verdien satt av rettsvesenet. I forbindelse med en slik sak vil partene stille med en eller flere takstmenn hver seg og en ferdig utarbeidet landbrukstakst som er levert inn til vurdering.
Ofte kan en odelssak unngås ved å gi et tilbud til den aktuelle odelsløser. Ved å gi tilbud til de aktuelle i odelsrekken om å kjøpe til samme pris som er avtalt med en annen kjøper gis det en kort frist, som om den ikke overholdes, vil medføre at eiendommen kan selges uten videre tanke på odel. Langeland Landbrukstaksering har ved flere anledninger utarbeidet takst for denne bruken. Dette er kompliserte saker, oppsøk en advokat som er kyndig på feltet dersom det er aktuelt.